Tina Koder Grajzar - oblikovalka avtorske idrijske čipke

»Čipka je kot šepet – lahko ga slišiš, da pa bi zares razumel, moraš priti bliže.« (T.Koder)

Rojena je v Ljubljani, maja 1979. Odrašča v Idriji, kjer od šestega leta dalje obiskuje tudi tamkajšnjo čipkarsko šolo. V devetih letih osvoji vse tehnike idrijske čipke. Po končanem šolanju na Gimnaziji Jurija Vege študij nadaljuje na Fakulteti za naravoslovje in tehnologijo, smer Oblikovanje tekstilij in oblačil.

Tina s svojo kolekcijo čipk

Tina s svojo kolekcijo čipk (foto Tina Ramujkič)

S čipko je povezana tudi preko družinskega podjetja Studio Koder d.o.o., ki je bilo že leta 1990 ustanovljeno z namenom oblikovanja in prodaje estetsko dovršenih izdelkov z aplikacijo idrijske čipke. Proti koncu študija začne na čipko gledati drugače – postane ji nov oblikovalski izziv, medij, v katerem se lahko likovno izraža. Leta 2003 pri prof.Veri Sešlar in prof.Metki Vrhunc diplomira na temo Aplikacija klekljane čipke na oblačilo in začne snovati sodobno, avtorsko čipko, ki zadnjih nekaj let predstavlja središče njenega oblikovalskega zanimanja. Avtorska klekljana čipka je tudi tema njene magistrske naloge na Oddelku za oblikovanje tekstilij in oblačil.

Od leta 2006 dalje deluje kot samostojna ustvarjalka v kulturi. Ukvarja se tudi z raziskovalnim delom na področju čipke, o njej piše in občasno predava o svojem delu. S svojimi izdelki se redno predstavlja na samostojnih in skupinskih razstavah ter modnih revijah doma in v tujini. Njeni izdelki so tudi del stalne čipkarske zbirke Mestnega muzeja Idrija. Še vedno je pogosto na poti med Idrijo in Ljubljano. In še vedno očarana nad čipko.

Mojo stran na Facebooku lahko najdete na: Tina Koder na FacebookuTina Koder na Facebooku

Vse pravice pridržane Tina Koder & Infotronika 2008-2024